Eer, verlangen, nostalgie, suicide, kwaadaardigheid, creativiteit
- Marcel Doornbosch
- 27 jun 2021
- 4 minuten om te lezen
Emotion is mijn favoriete tijdschrift. Aan een onderzoek naar emoties (jawel) via ecological momentary assessment deden 122 Amerikanen mee. Tien dagen lang kregen ze 3 keer per dag via de telefoon vragen over hun gemoedstoestand en verlangens, en of ze verleidingen, zoals eten, drinken, Facebook, werk, seks, etc., konden weerstaan. Uit het onderzoek bleek dat ouderen meer positieve en minder negatieve gevoelens hadden. Ouderen hadden net zo veel verlangens als jongeren ,maar konden ze beter reguleren. Zelfs ouderen die ontevreden waren met hun leven konden beter verleidingen weerstaan. Voor de hele groep gold dat ze 99% van de tijd verlangens hadden, dat ze die in 30% van de gevallen probeerden te weerstaan, en dat dat 91% van de keren lukte. Het lijkt vermoeiend, maar het is normaal!
Humane papillomavirus (HPV) infecties kunnen ernstig zijn, maar sommige vrouwen vermijden screening (voor zichzelf) en vaccinatie (voor hun dochters). De reden hiervoor is het stigma dat is ontstaan door de associatie met sexueel overdraagbare aandoeningen. In Stigma and Health staat een artikel over de rol die ‘vrouwelijke eer’ daarbij speelt. Aan een onderzoek via Mturk deden 258 Amerikaanse vrouwen mee. Zij vulden vragenlijsten in over eer, dat bij vrouwen geconceptualiseerd wordt rond thema’s als seksuele puurheid, seksuele loyaliteit en kuisheid. Afwijkingen hierin leiden in sommige culturen tot agressie door mannen (in het artikel worden Turkije, Brazilië, Spanje en Latino's in Amerika genoemd). Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die vrouwelijke eer onderschreven zich minder snel zouden laten screenen op HPV. Zij schaamden zich voor de implicatie dat een screening seksuele onzuiverheid zou betekenen. Ook ontmoedigden ze HPV vaccinatie voor hun dochters omdat ze dachten dat dit promiscuïteit aan zou moedigen. Aan het eind van het artikel noemen de auteurs (uit Oklahoma en New Mexico) dat vooral in het zuiden van de Verenigde Staten veel mensen ‘eer’ onderschrijven.
In Emotion staat ook een artikel over nostalgie, vroeger was dat een stoornis, nu een overwegend positief (‘bitterzoet’) verlangen naar het verleden. De theorie daarover is dat het oude mensen helpt om om te gaan met hun eindigheid. In Engeland deden 443 mensen mee aan een onderzoek en daaruit bleek dat ‘nostalgici’ zich beter voelden als ze ouder werden dan niet-nostalgische mensen. De onderzoekers deden ook 3 experimenten met 504 studenten die moesten nadenken over het einde van hun studie (misschien vonden de onderzoekers het onethisch om ouderen te laten nadenken over hun dood). Daaruit bleek dat nostalgie de studenten beschermde tegen de negatieve effecten van het besef van een einde. Dus niet alleen oude mensen hebben psychologisch baat bij nostalgie, ook jongeren voelen zich beter als ze in een nostalgische toestand geraken tijdens een moeilijke overgang of een ervaren einde. De auteurs noemen nostalgie een ‘rijke winkel’ vol betekenisvolle herinneringen die mensen hun waarde, vaardigheden en verbondenheid doen beseffen.
Suicide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren in Nederland (ook omdat ze verder natuurlijk erg gezond zijn). In PLOS ONE staat een onderzoek naar ‘suïcide gerelateerde communicatie’. Ouders en andere bekenden van 35 door suïcide overleden jongeren (gemiddeld 17 jaar oud) werden urenlang geïnterviewd in een psychologische autopsie studie. Uit het onderzoek bleek dat alle jongeren over suïcide hadden gecommuniceerd; meisjes deden dat eerder, vaker en explicieter. Jongens communiceerden pas kort voor hun overlijden over suïcide. Bij meisjes was er vaker sprake van zelfbeschadiging en suïcidepogingen voor hun dood. De inhoud van de communicatie werd ‘praktischer’ van aard in de laatste maanden voor hun suïcide. De jongeren bespraken vaker methoden of een datum. Opvallend was dat er bij 13 jongeren kort voor hun overlijden een stemmingsverbetering werd waargenomen, volgens sommige ouders vanwege de genomen beslissing. Meisjes leken in hun communicatie vaker hulp te zoeken. Jongens maakten meer macabere grappen en deden vaker vage uitingen. De ambigue communicatie van jongens en de grote hoeveelheid van communicatie van meisjes leidde bij mensen in hun omgeving tot desensitisatie. Zij stonden totaal machteloos tegenover het suïcidale proces van hun kind. Ik dacht dat suïcidale communicatie aanknopingspunten bood om suïcide te voorkomen, maar dat is niet altijd waar.
In Psychological Assessment staat een artikel over de kwaadaardige kant van mensen. Naar gedrag wordt meestal toegeschreven aan persoonlijkheidsproblematiek. Men spreekt dan over ‘donkere’ eigenschappen, zoals narcisme, psychopathie en Machiavellisme (in de psychologie betekent dat de bereidheid om manipulatie en misleiding te gebruiken voor eigenbelang). Psychologen gaan er vanuit dat daar een gemeenschappelijke kern onder zit: ‘de donkere factor D’. Deze eigenschap leidt tot ethisch, moreel en sociaal discutabel gedrag, waarbij nadelen voor anderen er niet toe doen. Aan een onderzoek via https://darkfactor.org/ deden meer dan 160.000 mensen mee (uit 150 landen). Uit het onderzoek bleek dat de onderliggende eigenschap van nare persoonlijkheden ‘D’ bestaat uit gebrek aan empathie en egoïsme. Verder kwamen negatieve eigenschappen naar voren zoals antagonisme (bereid zijn anderen schade te berokkenen), ongevoeligheid (voor anderen), sadisme, wraakzucht, bedrieglijkheid en narcistische entitlement (ik vertaal dat met verwaand, als iemand vindt dat die overal recht op heeft zonder er iets voor te doen). Het artikel is vooral statistisch van aard. Het gaat niet in op oorzaken of gevolgen van kwaadaardig gedrag. Ik ben vooral onder de indruk van de hoeveelheid benamingen van het kwaad.
Bedenk 3 woorden die zo verschillend mogelijk zijn. Volgens de divergent denken-theorie ben je creatief als je dat goed kan. De auteurs van een artikel in PNAS ontwikkelden een gecomputeriseerde test voor divergent denken, de Divergent Association Task. Het algoritme bepaalt zelf de afstand tussen de woorden en rekent zo de score uit. Uit 2 onderzoeken met deelnemers uit 98 landen bleek deze test heel veel samenhang te tonen met andere maten van creativiteit. Ik scoorde 83.14, best hoog (al is het maximum 200).
Commentaires