Framing, blowen, vragen, natuur & diversiteit
- Marcel Doornbosch
- 1 mrt 2021
- 3 minuten om te lezen
Hoewel de meeste mensen voor vaccinatie zijn, spelen tegenstanders een grotere rol in het debat. Voorstanders zouden een grotere rol kunnen spelen als zij wetenschappelijke argumenten konden onthouden en verspreiden (dat heet culturele evolutie). Hierbij speelt de presentatie, of framing, van de boodschap een rol, bijvoorbeeld een positieve presentatie (999 mensen krijgen geen bijwerkingen) of een negatieve (1 persoon kreeg bijwerkingen). In Journal of Experimental Psychology: Applied staat een artikel over 7 experimenten met 2761 deelnemers. Zij deden mee aan een online onderzoek via Mechanical Turk (in de VS) en Prolific Academic (in de UK). In het onderzoek reageerden de deelnemers op stellingen en korte dialogen, zoals: Denis: Zie ik je maandag? Raymond: Nee, ik laat mijn kinderen vaccineren. Denis: Wist je dat 1 op de 1000 ernstige bijwerkingen krijgt? Raymond: Misschien, maar 90% van de dokters vindt vaccins veilig. Uit het onderzoek bleek dat een positief geframede boodschap beter werkte. Mensen kregen er een positievere houding ten opzicht van vaccinatie door en gebruikten de argumenten om anderen te overtuigen.
Cannabis is wereldwijd het meest gebruikte illegale middel en zo ongezond dat men spreekt van 12-15 verloren levensjaren door blowen. In Psychological Medicine staat een meta-analyse over de negatieve invloed van cannabisgebruik op de intelligentie van jongeren. De auteurs vonden 7 onderzoeken over 808 gebruikers en 5308 niet-gebruikers (de controlegroep) uit 4 westerse landen. Deze jongeren hadden allemaal 2 keer een IQ-test gemaakt. Uit het onderzoek bleek dat cannabisgebruikers op hun 18de 2 punten lager scoren op een IQ-test (vooral verbaal). Dit verschil is klinisch niet relevant, al komt het wel overeen met de IQ afname bij premorbide schizofrenie en bij blootstelling aan lood.
Toetsvragen zijn bedoeld om te meten wat iemand geleerd heeft maar bevorderen ook het leren zelf, het zogenaamde testeffect. Dat geldt ook voor toetsvragen die gesteld worden voordat de stof bestudeerd wordt. In Journal of Experimental Psychology: Applied worden 4 experimenten beschreven met (Amerikaanse) studenten. Zij keken een video van een half uur over informatietheorie en maakten een toets van 30 vragen. Uit het onderzoek bleek dat de groep die vantevoren 15 vragen kreeg beter presteerde op de toets, maar alleen bij de vooraf gestelde vragen, en niet in het algemeen. De prestatie van de studenten was afhankelijk van de mate waarin ze zich de vooraf gestelde vragen konden herinneren. Als ze die vragen tijdens de video erbij mochten houden maakten ze de toets vrijwel foutloos.
Een natuurlijke omgeving is heilzaam. Het helpt mensen te herstellen van stress en cognitieve vermoeidheid. Met name cognitief herstel wordt vergroot door ‘fascinatie’ en het gevoel ‘er even uit te zijn’, omdat dit allebei geen bewuste aandacht kost. In Psychological Reports staat een meta-analyse over de herstellende werking van natuur. De meeste onderzoeken vonden plaats in een laboratorium (niet in de natuur) en hadden studenten als deelnemers. Het herstellende vermogen van natuurlijke omgevingen bleek groter dan dat van stedelijke omgevingen.
Er zijn zorgen bij studenten over het ongunstige klimaat op de universiteiten met betrekking tot diversiteit. In Journal of Diversity in Higher Education staat een onderzoek naar de rol van personeel hierin. In het kader van een jaarlijks onderzoek gaven 33.786 studenten antwoorden op vragen over politiek, geloof, ras/etniciteit, SES, gender en seksuele oriëntatie. Deze groep Amerikaanse studenten was 61% vrouw en 82% Wit. Uit het onderzoek bleek dat studenten het fijn vinden om regelmatig met de staf te communiceren, ook buiten de klas. Maar samen met faculteitsleden werken aan onderzoek, of napraten over een les bleken negatief samen te hangen met een positief beeld van het diversiteitsklimaat. Vooral Zwarte studenten hadden geen positieve interacties met de staf, bijvoorbeeld na de les, terwijl Witte studenten dat wel positief waardeerden. Volgens de auteurs moet racisme op universiteiten meer worden onderzocht.
Comments