GENDER BIAS, FEEDBACK, ACCEPTATIE, HOUDING
- Marcel Doornbosch
- 29 mei 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 jun 2022
Masculiene generieke taal houdt ongelijkheid in stand. Zo zien mensen bij het lezen van het woord ‘helden’ meer mannen dan vrouwen voor zich. De auteurs van een artikel in Journal of Experimental Psychology: Applied maakten gebruik van de naamsverandering van een leidinggevende functie op Yale Universiteit; daar werd de ‘meester’ vanaf 2016 ‘hoofd’ genoemd. In 2015 en 2018 deden 341 studenten mee aan 2 experimenten: zij stelden zich een typische ‘meester’ of ‘hoofd’ voor en zij moesten van foto's aangeven of dat hun huidige meester of hoofd was. Uit het onderzoek bleek dat het woord hoofd tot minder gender bias leidde dan het woord meester. De studenten zagen bij het woord meester vaker een man voor zich dan bij het woord hoofd en ook vaker dan er daadwerkelijk mannelijke leiders waren. Er werden ook meer mannelijke meesters herkend. Door mannelijke taal worden vrouwen vergeten. De onderzoekers pleiten voor gender inclusieve taal (dus niet ‘directeur’!).
In Journal of Educational Psychology staat een onderzoek over feedback. Volgens een oude theorie van Festinger uit 1954 geven mensen de voorkeur aan absolute scores (zoals een rapportcijfer 8) boven relatieve scores (zoals 90% haalt een 9). Psychologiestudenten kregen wiskundevragen en absolute en relatieve feedback over hun prestatie. Uit het onderzoek bleek dat Festinger gelijk had: de absolute feedback had meer gevolgen voor de tevredenheid met de prestatie, de positieve gevoelens van de deelnemers, de mate waarin ze zich verbonden voelden met wiskunde en het succesvol voorspellen van hun score. Dit gaat over objectieve feedback maar wij geven meestal alleen subjectieve feedback.
Het is belangrijk je partner te accepteren zoals hij of zij is, ‘met wratten en al’ staat in Journal of Family Psychology. Om dit te bewijzen werd een onderzoek gedaan met 209 heteroseksuele (6 homostellen mochten niet meedoen), vooral witte, hoger opgeleide stellen die gemiddeld 15 jaar samen waren en meestal kinderen hadden. Zij vulden de Relational Acceptance Questionnaire in. Hieruit bleek dat acceptatie van en door de partner samenhing met meer relatievreugde. Het is een kort artikel maar aan het eind was ik toch misselijk van alle positiviteit: ‘het gevoel van veiligheid en authenticiteit dat voortkomt uit de acceptatie van je partner wordt ook positief beleefd door die partner’.
Wat zijn de psychologische effecten van lichaamshoudingen? In Psychological Bulletin staat een meta-analytische review van 128 onderzoeken. Het lijkt erop dat een power pose aannemen of rechtop staan als gevolg heeft dat men zich beter voelt. Gedrag (bijvoorbeeld risico’s nemen) wordt er niet door beïnvloed. Fysiologisch, bijvoorbeeld hormonaal, is er ook geen effect. Er werden geen gender- of cultuurverschillen gevonden, behalve in 1 onderzoek waarbij Amerikanen zich zekerder voelden dan Aziaten als ze met hun voeten op tafel zaten. Verwacht niet teveel van lichaamsinterventies!
Komentarze