GEUR, MASTURBATIE, DROMEN, INTIMITEIT
- Marcel Doornbosch
- 9 mei 2022
- 2 minuten om te lezen
Mensen schatten de betrouwbaarheid van een ander ondermeer in op basis van reputatie en uiterlijk. Volgens de auteurs van een artikel in British Journal of Psychology speelt geur daar ook een rol bij. In een samenwerkingsspel konden deelnemers (81 Franse mannen) geld verdienen door samen te werken, hoewel ze ook alleen hun eigenbelang konden nastreven. Van deze mannen werd geur verzameld met wattenschijfjes en ze moesten hun t-shirt inleveren. Vervolgens speelden studenten (mannen en vrouwen) ook een samenwerkingsspel nadat ze aan de geurmonsters van de mannen hadden geroken. Er kwam niet veel uit dit experiment. Behalve dat oudere vrouwen meer samenwerkten als ze de geur van een samenwerkende man hadden geroken. Volgens de auteurs betekent dit dat vrouwen steeds beter leren om valsspelers te detecteren. En dat vrouwen beter kunnen ruiken. Overigens werden mannelijke en intense geuren minder geassocieerd met samenwerking maar waren deze intens ruikende mannen niet echt minder betrouwbaar.
In Archives of Sexual Behavior staat een artikel over de voordelen van masturbatie voor ouderen: dat kan zonder partner en voor vrouwen (van alle leeftijden) is het makkelijker om zo een orgasme te bereiken. Toch lijkt masturbatie af te nemen als mensen ouder worden. De theorie over masturbatie is dat het een gebrek aan seks kan compenseren (bij mannen) of seks met een partner kan aanvullen (bij vrouwen). Het lijkt er echter op dat veel mensen zich schuldig voelen over masturberen. Aan een telefonisch onderzoek deden ouderen in Noorwegen, Denemarken, België en Portugal mee. Mannen masturbeerden meer dan vrouwen (20% van de alleenstaanden wekelijks). Noren masturbeerden het meest en Portugezen het minst. Mensen die tevreden waren met hun seksleven masturbeerden minder. Mensen met een ‘liefde ideologie’ masturbeerden ook minder. Voor ouderen lijkt masturbatie een ‘tweede keus’ te zijn, iets waar de auteurs het volledig mee oneens zijn; zij pleiten voor meer ‘seksuele gezondheid promotie’.
Psychoanalytici weten veel van dromen. Volgens hen is er sprake van continuïteit met het wakende leven. In Psychoanalytic Psychology staat een artikel over dromen tijdens de Corona Pandemie. Hieraan deden 598 Italianen mee die onder andere 1-2 dromen beschreven. Volgens de auteurs hadden mensen die bang waren voor besmetting meer dromen over Corona. Een thematische analyse van ‘het oneirische leven’ tijdens de lockdown leverde veel thema’s op (vrienden, oorlog, anderen) die door de auteurs met gemak worden geïnterpreteerd in het licht van de Pandemie. De onderzoekers geven wel eerlijk de beperkingen van dit onderzoek toe…
Om intimiteit te onderzoeken is een paradigma ontwikkeld om dat snel te laten ontstaan: de fast friends procedure (FFP). In Archives of Sexual Behavior staat een artikel daarover. Gedurende de FFP beantwoorden deelnemers steeds intiemere vragen (zoals: wat vind je leuk aan je partner). In het seksuele deel van de FFP worden ook vragen over seksuele fantasieën gesteld en zitten de deelnemers dichter bij elkaar. De deelnemers aan het onderzoek werden gematcht met ‘bondgenoten’ van de onderzoekers die standaard antwoorden gaven en heel actief luisterden. Er werden vragenlijsten ingevuld en hart metingen gedaan. Tijdens het FFP bleken de deelnemers hun gesprekspartner steeds aardiger en aantrekkelijker te vinden. Ook ging hun hartslag omhoog. Ze werden er niet seksueel opgewonden van, echter.
Comments