top of page
Zoeken

KAMP, COGNITIVE BIAS MODIFICATION, HIKIKOMORI, WIM HOF

  • Foto van schrijver: Marcel Doornbosch
    Marcel Doornbosch
  • 10 apr 2022
  • 3 minuten om te lezen

Moeilijke jongeren kunnen in aanmerking komen voor wilderness therapy, een soort kamp in het bos. Dat is gebaseerd op Outward Bound, een theorie over de therapeutische werkzaamheid van een verblijf in een onbekende omgeving waarin je je moet zien te redden. De auteurs van een meta-analyse in Criminal Justice And Behavior vonden 11 artikelen over het effect van wilderness therapy op delinquentie. Het ging vooral om onderzoeken waarbij jongens (tussen de 11 en 26 jaar oud) tot wel 3 maanden lang deelnamen aan buitenactiviteiten zoals klimmen, kanoën en survival. De onderzoekers vonden een groot positief effect op ‘zelfgerapporteerde’ delinquentie zoals liegen en vernielen. Het werd helaas niet duidelijk welke aspecten van het buitenprogramma effectief waren, of hoe lang de positieve effecten aanhielden na thuiskomst. Er werden ook geen harde uitkomsten gemeten zoals veroordelingen. Eigenlijk zijn we niet veel wijzer, maar ik vond het wel interessant dat er in het artikel op wordt gewezen dat dit soort therapie een vorm van toe-eigening is van inheemse gebruiken en rituelen, zoals praatcirkels.


Het idee dat je met een app van je problemen af kan komen is aanlokkelijk. In British Journal of Clinical Psychology staat een onderzoek over Cognitive Bias Modification. De onderzoekers maakten zelf een app; Mental Habits en testten die op 40 angstige mensen. In de app kregen de deelnemers allerlei opdrachten, bijvoorbeeld het meest neutrale gezicht kiezen en ambigue zinnen op een positieve manier aanvullen. Ze kregen ook begeleiding van een coach. Het onderzoek ondervond allerlei tegenslagen (problemen met de werving, een ziekenhuis ging dicht en de deelnemers maakten de interventie niet af). De interventie werkte goed (vergeleken met een groep die alleen hun symptomen bijhield), maar volgens de onderzoekers kan dat ook komen omdat de coaches in de interventie-arm de deelnemers meer aandacht gaven. De app staat helaas niet online.


In Cyberpsychology, Behavior, And Social Networking staat een onderzoek over hikikomori, extreme sociale terugtrekking (gedurende minimaal 6 maanden). Aanvankelijk leek dat een cultureel verschijnsel dat alleen in Japan voorkwam, maar tegenwoordig is het een internationaal probleem. Aan een (online, uiteraard) onderzoek deden 661 jongeren uit 45 landen mee. Zij vulden een vragenlijst in met items als: ‘ik wil niet werken’, ‘ik vind communiceren met anderen hopeloos moeilijk’ en ‘ik weet niet wat ik wil in de toekomst’. Risicofactoren voor het ontwikkelen van hikikomori bleken te zijn: minder vaak het huis verlaten en een langere lockdown tijdens Corona. Mannen hadden ook een hoger risico. Een toename van internetgebruik tijdens de lockdown leek juist te beschermen tegen hikikomori, vooral sociale media gebruik. Voor vrouwen bleek online gamen het risico op hikikomori te verhogen. De conclusie wijst erop dat niet alle vormen van online activiteit schadelijk zijn.


Sinds Wim Hof is er veel interesse in het gezondheidseffect van ademhaling en kou. In Psychosomatic Medicine staat een Nederlands experiment om uit te zoeken of en hoe het werkt. Ook wilden ze het ‘goeroe effect’ uitsluiten door iemand anders de training te laten uitvoeren. Gezonde vrijwilligers kregen ademhalingsoefeningen van ‘de uitvinder’ (Wim Hof zelf wordt in het hele artikel niet genoemd) en iemand anders. De oefeningen bestonden uit hyperventileren en de adem lang in te houden. Bovendien kregen de deelnemers een koude-exposure training, zie het filmpje. Het experiment bestond uit de toediening van lipopolysaccharide, een stof die zorgt voor een immuunreactie (dat heet endotoxemia) en allerlei bloedmetingen daarna. Uit het onderzoek bleek dat de fysiologische effecten van de ademhalingsoefeningen onafhankelijk waren van de trainer, dus er was geen sprake van een goeroe-effect. Ook bleek dat ademhalingsoefeningen gecombineerd met koude-exposure het meest effectief waren in het dempen van de immuunreactie. Uiteraard is de gezondheidswinst groter bij chronisch zieke mensen dan bij gezonde jonge mannen.

Recente blogposts

Alles weergeven
Hechting, Lachen

Al meer dan 50 jaar wordt de kwaliteit van de hechting tussen een kind en een verzorgende vastgesteld in de strange situation procedure...

 
 
 

Comments


bottom of page