ORTHOREXIA, LYNCHEN, NEUROTICISME, WETTEN, FITSPIRATIE
- Marcel Doornbosch
- 31 okt 2021
- 3 minuten om te lezen
Bij orthorexia is iemand zó bezig met gezond eten dat het schadelijk wordt, door een tekort aan voedingsstoffen, gewichtsverlies, sociale isolatie en schuldgevoelens. Vaak gaat het bij orthorexia om irreële ideeën, bijvoorbeeld dat gluten gevaarlijk zijn. In Perceptual and Motor Skills staat een Braziliaans onderzoek onder 226 sportschoolbezoekers die vragenlijsten invulden. De Teruel Orthorexia Scale werd hiervoor vertaald in het Portugees. Een van de vragen luidt: Eu me sinto culpado(a) quando como algum alimento que considero não saudável (ik voel me schuldig als ik iets ongezonds eet). Uit de gegevens bleek dat bijna niemand (5,3%) op een schadelijke manier met eten bezig was. Het lijkt geen groot probleem te zijn.
Lynching is de extreem gewelddadige executie van een Zwart persoon door een Witte menigte. Na de afschaffing van de slavernij werd de Zwarte bevolking in het Zuiden van de VS geterroriseerd door Witte suprematisten. Een voorbeeld is de lynching van Sam Hose, in 1899 met 2000 Witte toeschouwers. Tijdens de verkiezingen van 1868 werden 250 Zwarte mensen vermoord door Witte Democraten (!). Niemand durfde toen meer op de Republikeinen te stemmen, de partij die toen tegen de slavernij was. In diezelfde Zuidelijke staten staan 1500 Confederate monumenten, ook met een duidelijk racistische bedoeling, al denken veel Amerikanen denken dat de monumenten een vorm van erfgoed zijn. In PNAS staat een artikel waarin wordt aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen dit soort monumenten en het aantal lynchings in het verleden: een correlatie van 0.19. Het aantal lynchings in 1880 voorspelde het aantal opgerichte monumenten in de periode daarna (P < 0.01). Meer lynchings leidde tot meer monumenten, ook in de omringende provincies. Volgens de auteurs zijn Confederate monumenten dan ook geen erfgoed maar een vorm van haat.
Neuroticisme is de neiging om met hele negatieve emoties te reageren op stress. Deze eigenschap maakt iemand gevoelig voor angst en depressie, waartegen CGT helpt. In Psychological Medicine staat een onderzoek naar therapie tegen neuroticisme zelf, het geünificeerde protocol (UP), een soort standaardbehandeling van 16 sessies. In de sessies wordt aandacht besteed aan mindfulness, cognitieve flexibiliteit en gevoelens. Aan het onderzoek deden 223 mensen mee. Zij kregen klachtgerichte CGT, algemene UP of stonden op de wachtlijst. Uit de gegevens bleek dat na UP mensen minder neurotisch waren, vergeleken met de wachtlijst én de CGT-groep. De meeste winst werd geboekt in de laatste 4 sessies, waarin vooral met exposure wordt geoefend. Therapie op maat lijkt niet nodig als het onderliggende probleem wordt aangepakt!
Niet alle wetten zijn nuttig of effectief, maar er zijn wetten die echt zinloos en zelfs schadelijk zijn. Deze wetten komen vaak tegemoet aan een emotionele behoefte van de kiezer maar bestaan alleen maar ‘voor de bühne’. In Psychology, Public Policy, and Law staat een onderzoek naar dit zogenaamde ‘criminaliteit-beheersing-theater’. Het gaat om falende wetten die desondanks door het publiek en politici omarmd worden. Deze wetten worden meestal ingevoerd na een morele paniek (bijvoorbeeld na de ontvoering van een kind), krijgen onvoorwaardelijke steun en maken gebruik van mythische verhalen (bijvoorbeeld over kinderlokkers). Voor het onderzoek vulden 540 mensen online vragenlijsten in over 10 wetten. Van die wetten waren er 5 die goed werken: over kiezersregistratie, belasting, autogordels, alcoholleeftijd en snelheidsbeperking. Er waren er ook 5 die aantoonbaar hebben gefaald en vaak ook negatieve gevolgen hebben: Amber Alert, registratie van seks-delinquenten, huisvesting van seks-delinquenten, vondelingenkamers (safe haven) en ‘3 slag wetgeving’ (na 3 dezelfde misdaden krijgt een dader automatisch levenslang in Amerika). De deelnemers dachten over het algemeen dat de ‘theatrale’ wetten beter en effectiever waren dan de andere (maar in feite betere) wetten. Waarschijnlijk staan mensen heel erg achter het idee van de wet en lukt het niet om ze ervan te overtuigen dat het doel van de wet niet wordt behaald. Het boeit ze waarschijnlijk ook niet.
Bijna iedereen (68%-98%) zit op sociale media en daar ontstaan nieuwe trends, zoals ‘fitspiratie’ (inhoud over sport, gezondheid en dieet). Aan een online onderzoek in Journal Of Medical Internet Research deden 1213 jonge (18-24 jaar) mensen mee die fitspiratie op Instagram bekeken. Dat bleken vooral (70%) vrouwen te zijn. De vrouwen keken naar beroemdheden, modellen en influencers met inhoud over dun zijn en gewichtsverlies. De mannen, echter, keken vooral naar atleten en zochten inspiratie om meer spieren te krijgen. Vrouwen waren beduidend passiever online; zij keken, volgden en scrollden, terwijl de mannen actiever waren door middel van taggen, posten en commenten. Het is wel gek dat de meeste beelden online van vrouwen zijn, als vrouwen kennelijk geen beelden van zichzelf delen. Misschien post slechts een klein deel van de vrouwen heel veel beelden van zichzelf?
Comments