PARTNERGEWELD, NUDGING, VLEIERIJ, VROEGE LEERLINGEN, MUZIEK
- Marcel Doornbosch
- 20 feb 2022
- 2 minuten om te lezen
In Journal of Interpersonal Violence staat dat 30% van de vrouwen wereldwijd door hun partner wordt mishandeld. Aan een Spaans onderzoek deden 41 criminele mannen mee, waarvan 21 waren veroordeeld voor mishandeling van hun partner. Zij kregen een agressief moreel dilemma (zou je je vrouw de keel dichtknijpen als ze met een andere man praat?) voorgelegd terwijl ze in een MRI lagen. Daaruit bleek dat bij mannen die hun vrouw hadden mishandeld het default mode network in de hersenen niet activeerde als het ging om gewelddadige situaties met een vrouw (bij andere criminelen en bij andere situaties activeerde dit wel). Ook bij andere beslissingen (over kleding of gedrag) bleek de reactie in het brein afwijkend bij mannen die zich schuldig hadden gemaakt aan partnergeweld. Dit lijkt erop te wijzen dat ze hun gedrag jegens hun partner niet als een morele beslissing zien. Zij hebben daarom geen baat bij algemene morele heropvoeding, maar moeten heel specifiek leren hun vrouw te respecteren.
Om mensen aan te moedigen zich tegen corona te laten vaccineren denk je tegenwoordig al snel aan nudging. In PNAS staat een mega-onderzoek met 689.693 mensen die 22 verschillende nudges (in de vorm van SMS-jes) kregen om zich te laten vaccineren tegen griep. De meest effectieve nudges bleken herhaaldelijke herinneringen dat een griepprik āop je ligt te wachtenā. Deze formulering suggereert dat de prik al van jou is (endowment effect), dat je het er al mee eens bent en dat het snel en makkelijk is. Gek genoeg ging het niet over Corona.
Vleierij is moeilijk te weerstaan. In British Journal of Social Psychology staat een onderzoek waarbij studenten via een computer zinnen aanvulden over wederkerigheid (bijvoorbeeld: āelkaars ⦠krabbenā), een compliment kregen Ć©n de vraag kregen om iemand te helpen. Door de complimenten verhoogde de bereidheid de ander te helpen. Dit bleek vooral samen te hangen met de eerder gemanipuleerde wederkerigheid. Het idee is dat een compliment een soort verplichting (āschuldā) schept om iets terug te doen. Wees dus op je hoede voor complimenten!
De jongste zijn in de klas (een vroege leerling) heeft nadelen. In Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry staat een Zweeds onderzoek met 297.840 mensen die 23 jaar lang na hun eerste schooldag werden gevolgd. De vroege leerlingen (in Zweden ligt de grens op 1 januari, dus geboren in november of december) bleken later vaker ADHD, een lagere opleiding, meer depressie en vaker middelenmisbruik te hebben. Of ze beter een jaartje wachten is niet duidelijk.
In Journal of Personality and Social Psychology: Personality Processes and Individual Differences staat een onderzoek naar de universaliteit van muziek. Gegevens van mensen uit 53 landen, verzameld via outofservice en musicaluniverse werden geanalyseerd. Uit het onderzoek bleek dat muziekvoorkeur een universele structuur heeft: MUSIC (mellow, unpretentious, sophisticated, intense en contemporary). Mannen bleken meer van intense en vrouwen meer van rustige muziek te houden. Extraverte mensen houden van eigentijdse muziek, open mensen hebben een voorkeur voor geavanceerde muziek en vriendelijke mensen luisteren naar ongecompliceerde muziek. Muzieksmaak hangt dus samen met persoonlijkheid. Hoe precies blijft de vraag (misschien verander je wel zelf als je veel naar rustige muziek luistert).
Comments