PSYCHOTHERAPIE (2X), BEVALLINGEN, NEDERIGHEID, GEDULD, TOE-EIGENING
- Marcel Doornbosch
- 26 okt 2021
- 3 minuten om te lezen
Psychotherapie leidt als het goed is tot klachtenvermindering. De auteurs van een artikel in Journal of Counseling Psychology maakten een vragenlijst om ook andere positieve uitkomsten te meten. Psychologen en patiënten werkten mee aan de ontwikkeling van de Complementary Measure of Psychotherapy Outcome. Deze vragenlijst bevat items over zelfacceptatie, rekening houden met anderen, kwaliteit van relaties en zelfkennis. Mensen die in therapie waren geweest scoorden erna hoger op deze domeinen, het meest op zelfkennis. Eigenlijk zijn deze dingen niet complementair, maar waar het eigenlijk over gaat in therapie!
In Science staat een artikel over beslissingen die artsen nemen in de verloskamer. Dat is overzichtelijk want de arts kiest tussen een vaginale bevalling of een keizersnee. De onderzoekers analyseerden 86,345 bevallingen tussen 2000 en 2020. Uit de gegevens bleek dat de artsen een heuristiek gebruikten (een soort onbewuste beslisregel): na een bevalling die gecompliceerd was namen ze vaker het besluit om de volgende bevalling op de andere manier te laten plaatsvinden. Dus na een moeilijke vaginale bevalling kozen ze eerder voor een keizersnee, en andersom. Deze heuristiek heet ‘bij winst blijven en bij verlies wisselen’ en is in veel andere contexten aangetoond. De auteurs onderzochten 2650 mogelijke verklaringen hiervoor maar geen een hield stand. Er is namelijk geen verband tussen 2 opeenvolgende bevallingen. Volgens de onderzoekers heeft deze beslisregel negatieve gevolgen voor de gezondheid van moeders en kinderen en zou het beter zijn een algoritme te gebruiken om te kiezen.
In Journal of Occupational Health Psychology staat een artikel over nederigheid. Nederige mensen geven hun zwakheden toe, waarderen de sterke kanten van anderen en leren van anderen. Zij fungeren als ‘sociaal smeermiddel’ in organisaties. Aan het onderzoek deden bijna 400 medewerkers en managers van 83 teams van een telecom bedrijf in Taiwan mee. Volgens de onderzoekers helpt nederigheid in een team tegen onbeleefdheid, maar kunnen slechts enkele ‘rotte appels’ al snel de sfeer verpesten. De auteurs pleiten voor de selectie van veel nederige mensen in organisaties, zogenaamde ‘goede eieren’. Veel voedselmetaforen in deze sector!
Reflectief functioneren (RF) is een vorm van mentaliseren, het vermogen om rekening te houden met de eigen mentale toestand en die van een ander. In Journal of Consulting and Clinical Psychology staat een onderzoek naar RF bij 90 mensen met een Borderline Persoonlijkheidsstoornis. Hun therapiesessies werden opgenomen. Er werd gekeken of de therapeut de cliënt uitnodigde tot RF, bijvoorbeeld door middel van de vraag: ‘waarom denk jij dat je vriend dat zei?’ Ook werd de frequentie van de stem gemeten, want dat is een maat voor emotionele opwinding. Uit dit micro-analytische onderzoek bleek dat als de therapeut vroeg naar mentale toestanden, de patiënt daarna een betere RF had en zijn of haar emotionele opwinding daalde. De meeste vragen naar emotionele toestanden vond men tijdens Transference Focused Therapy, 2 keer zoveel als tijdens Dialectische Gedragstherapie en Steunende Psychodynamische Therapie. Het effect van deze verzoeken was in alle therapieën hetzelfde. Ik hou heel erg van zulke intensieve en gedetailleerde onderzoeken.
Toen ik mijn persoonlijk budget op moest maken kon ik ervoor kiezen om direct een Iphone 11 te kopen of om te wachten op de 12, de betere maar latere optie. Volgens een artikel in Journal of Experimental Psychology: General is het door mij getoonde geduld (directe bevrediging uitstellen) heel gezond. De auteurs deden 6 online onderzoeken, met honderden mensen, naar geduld. Zij kregen vragen voorgelegd als ‘zou je een maand wachten om op vakantie te gaan als het weer dan beter is?’ Of ‘heb je liever een t-shirt in jouw maat later of een maat te groot meteen?’ En ‘zou je extra betalen om een gewenste waterfles sneller te ontvangen?’ Het bleek dat als de producten zeer gewenst waren de deelnemers bereid waren langer te wachten. Dat is in tegenspraak met de theorie dat ongeduld wordt veroorzaakt door een slechte zelfcontrole. Volgens de auteurs betekent dat het einde van het ‘wilskracht-model’. Zij concluderen: Love is Patient.
In Journal of Personality and Social Psychology: Interpersonal Relations and Group Processes staat een artikel over culturele toe-eigening: als iemand uit de ene groep culturele elementen uit een andere groep gebruikt. Het bekendste voorbeeld hiervan is een Wit persoon zwart verven om Zwarte Piet te spelen. Ook de Witte auteur van het book The Help werd beschuldigd van het zich toe-eigenen van de verhalen van Zwarte bedienden. De onderzoekers deden 5 experimenten met scenario's die aan Zwarte en Witte deelnemers werden voorgelegd. Bijvoorbeeld: in de film A Might Heart speelt Angelina Jolie de vrouw van Daniel Pearl (die door de Taliban werd ontvoerd), maar de echte mevrouw Pearl is Zwart. Het bleek dat Wit gebruik van Zwarte cultuur eerder werd gezien als toe-eigening dan andersom en dat Zwarte deelnemers eerder toe-eigening zagen dan Witte deelnemers. De titel van het artikel is veelzeggend: ‘nieuwe identiteitsfraude’!
Comments