REKENANGST, KNAP, SOFT SKILLS, VERPLAATSEN
- Marcel Doornbosch
- 27 feb 2022
- 2 minuten om te lezen
In PNAS staat een artikel over rekenangst. Mensen die daaraan lijden vermijden getallen en geven zelfs een carrière in de bètawetenschap op. De onderzoekers analyseerden gegevens uit 2 grote internationale onderzoeken onder schoolgaande kinderen (TIMSS en PISA). Rekenangst bleek wereldwijd een negatieve invloed te hebben op rekenprestaties. Hoewel er veel contextuele factoren werden onderzocht bleek de belangrijkste voorspeller voor rekenangst individueel te zijn: als een leerling denkt dat de competentie van de docent laag is, is de rekenangst groter. Het vertrouwen van de docent in de eigen competentie verzachtte dit effect enigszins. Docenten spelen een cruciale rol, terwijl huiswerk en betrokkenheid van ouders een negatieve rol lijken te spelen. Laat je kinderen dus met rust!
Volgens de theorie van seksuele selectie worden gezonde gezichten als aantrekkelijk beschouwd. Het gaat om kenmerken als een zuivere huid, duidelijke jukbeenderen, heldere ogen en volle rode lippen; kenmerken die sinds mensenheugenis mooi worden gevonden. Symmetrische en ‘gemiddelde’ gezichten zijn tegenwoordig in iedere cultuur knap. In Proceedings of the Royal Society B staat een onderzoek naar het verband tussen aantrekkelijkheid en ‘immunocompetentie’ als maat voor gezondheid. Studenten gaven bloed en lieten een foto nemen. Uit het onderzoek bleek inderdaad een verband tussen aantrekkelijkheid en immuunfunctie, maar dat gold niet voor een acute infectie. Het past mooi binnen de evolutietheorie dat je een partner kiest die gezond is. Met de kanttekening dat dit onderzoek werd verricht aan een Christelijke universiteit.
In Psychological Reports staat een artikel over soft skills. Dat zijn vaardigheden op het gebied van persoonlijkheid, motivatie en voorkeuren. Omdat deze vaardigheden niet goed meetbaar zijn hebben de auteurs een vragenlijst gemaakt, de Soft Skills Inventory, en die onder Portugese studenten getest. Uit de analyse bleek dat de 49 vragen ondergebracht konden worden in 6 domeinen: zelf-determinatie, veerkracht, empathie, assertiviteit, sociale steun en teamwork. Volgens de auteurs heeft de lijst een goede constructvaliditeit omdat de domeinen lijken op vaardigheden die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Bovendien werden de verwachte man-vrouw verschillen gevonden: bijvoorbeeld dat vrouwen hoger scoren op empathie. Ik ben er zelf niet van overtuigd dat dat geldige argumenten zijn. De lijst heeft ook geen voorspellende waarde…
In PLOS ONE staat een onderzoek met hele jonge kinderen (van 7 en 12 maanden oud) naar visueel perspectief innemen. De kinderen keken met een eyetracker naar een vrouw achter een scherm. Voor dat scherm lagen 2 speeltjes. Door het scherm was 1 van de speeltjes voor de vrouw niet zichtbaar maar voor de kinderen wel. De vrouw zei “Ah, Omocha-ga Aruyo!” (‘ah, een speeltje!’ in het Japans) en keek 5 seconden in de richting van een van de twee speeltjes. Anders dan de jongere kinderen volgden de oudere kinderen de blik van de vrouw naar het voor haar zichtbare speeltje. Ook keken ze langer naar het speeltje dat voor haar onzichtbaar was. Dit betekent dat de oudere kinderen zich konden verplaatsen in wat de vrouw visueel ervaarde, maar de jongere kinderen niet. Oudere kinderen zijn in staat het visuele perspectief van een ander te ‘berekenen’. Een heleboel kinderen van 7 maanden vonden het experiment te moeilijk en mochten niet meedoen.
コメント