top of page
Zoeken

SUICIDE, PSYCHOTHERAPIE, TWEETALIGHEID

  • Foto van schrijver: Marcel Doornbosch
    Marcel Doornbosch
  • 8 aug 2022
  • 2 minuten om te lezen

In Asian American Journal of Psychology staat een artikel over brieven (of andere vormen van communicatie) die mensen schrijven voor zij een einde aan hun leven maken. Blijkbaar laten mensen van Aziatische afkomst (waar ook de eilanden in de Grote Oceaan toe worden gerekend) vaker zo'n bericht na dan andere groepen. Tussen 2003 en 2017 stierven 3657 Aziatische (en ‘Pacifische’) mensen door suïcide, waarvan 30,9% een bericht naliet. Dat is (onverwacht) een lager percentage dan in een andere studie over het algemeen Witte Amerikanen werd gevonden. Vrouwen en jongeren lieten vaker een briefje na. De brieven zelf werden ingedeeld naar geadresseerde (zoals een familielid), problemen (zoals depressie), instructies (zoals de locatie van het lichaam) en interpersoonlijke communicatie (zowel ongenoegen als verontschuldigingen). Volgens de auteurs is het typerend voor de Aziatische cultuur dat er vooral verzoenende berichten werden nagelaten. De titel van het artikel is daarom ‘Vergeef me, alsjeblieft’.


Mensen met een depressie krijgen vaak CGT, maar het is niet duidelijk welke componenten van die therapie werken, ook omdat er veel verschillende soorten gedragstherapieën zijn. In The British Journal of Psychiatry staat een review en netwerk meta-analyse van 107 onderzoeken (met 15249 deelnemers), waarvan de helft ook follow-up data had. CGT bleek effectiever dan niks doen, maar na een half jaar bleek alleen CGT aangevuld met vaardigheidstraining of terugvalpreventie nog effectief. Om beter te presteren dan andere soorten behandeling bleek het nodig om CGT aan te vullen met méérdere componenten. Eigenlijk blijkt hieruit dat alleen een protocol voor CGT niet volstaat.


Vroeger dacht men dat tweetaligheid nadelig was voor de ontwikkeling van kinderen, maar in de jaren 60 vond een ommezwaai plaats en rapporteerde men ook voordelen. Voor een onderzoek in Developmental Psychology werden gegevens van 79 Canadese onderzoeken (met 6077 deelnemers) geanalyseerd. Hieruit bleek dat eentalige mensen beter Engels begrepen dan meertalige mensen en dat hoe beter men een andere taal sprak hoe lager men scoorde op Engels. Deze testen meten echter niet hoe goed iemand (in) een andere taal begrijpt! Op non-verbale testen scoorden ze allemaal gelijk. De gebruikte zogenaamde gestandaardiseerde testen bleken allemaal verschillende resultaten op te leveren.


Recente blogposts

Alles weergeven
Hechting, Lachen

Al meer dan 50 jaar wordt de kwaliteit van de hechting tussen een kind en een verzorgende vastgesteld in de strange situation procedure...

 
 
 

تعليقات


bottom of page